Bypass Ameliyatı Sonrası Yaşananlar ve İyileşme Süreci
Bypass ameliyatları, koroner damarların kalbi yeterince besleyemediği durumlarda tercih edilen bir ameliyattır. Kalp için koroner bypass ameliyatı olarak nitelendirilen bu cerrahi operasyon yani kalp ameliyatı sonrası hassas bir takip gerekir. Bypass ameliyatı sonrası yaşanalar ve iyileşme süreci genellikle şu şekildedir:
- Hastalar genellikle 3-4 saat süren ameliyatın ardından yoğun bakım ünitesine alınır.
- Yoğun bakıma alınan hasta, beslenme için serum, solunum cihazı ve bypass ameliyatı sonrası takip için gerekli olan diğer cihazlara bağlı olarak ilk iyileşme dönemini geçirir.
- Hastanın yoğun bakım ünitesinde kalma süresi 1-2 gün kadar veya kalp ve damar cerrahının kontrolleri sonrası ihtiyaca göre daha fazla olabilir.
- Hasta yakınları açısından bypass ameliyatı sonrası yoğun bakım sürecinin kalp ve damar cerrahımızın süreç hakkındaki bilgilendirmeleri doğrultusunda sabırla beklenmesi gerekir.
- Koroner bypass ameliyatı sonrası hastanın iyileşme, genel sağlık durumu ve yaşına bağlı olarak 5 gün sonra taburcu olması mümkündür.
- Taburcu olan hastanın tam olarak iyileşmesi ise 2 ila 3 ayı bulacaktır.
- Taburcu olan hastaların bir hafta sonra dikişlerinin alınma işlemi ve ilk kontrolleri gerçekleştirilir.
- Bir ay sonra ise ise ikinci kontrol muayenesi ve gerekli tetkikler yapılır.
- Kontrol muayenelerinin devamı ise 6 ayda bir olacak şekilde yapılmalıdır. Kalp ve damar muayeneleri ihmal edilmemelidir.
- Bypass ameliyatı sonrası mesaiye başlama durumu için ise yorucu olmayan işler için 4-6 hafta beklenmeli, ağır işlerde çalışanlar içinse 12 hafta beklenmelidir. Bu süreler için doktor kontrolleri sonrası hastanın iyileşme durumuna göre karar verilmelidir.
Koroner bypass ameliyatı - kalp ameliyatı sonrası yoğun bakım ve devamındaki iyileşme süreci, Prof. Dr. Hüseyin Okutan tarafından titizlikle yürütülmektedir.
Bypass Ameliyatı Sonrası Ne Sıklıkla Kontrol Yapılır?
Bypass ameliyatı sonrası ilk muayene 1 hafta sonra, ikinci muayene 1 ay sonra ve devamında ise her 6 ayda bir yapılır. Bypass yani açık kalp ameliyatından sonra hasta genellikle 1 gün yoğun bakım ünitesinde kontrol altında tutulur, ardından da servise alınır. Hastalarımız 3 - 4 gün kadar serviste kaldıktan sonra taburcu edilir. Taburcu edilen hastalarımız 1 hafta sonra kontrol muayenesi için çağrılır. Bu ilk kontrol muayenesi ile birlikte dikişler alınır ve gerekli kan testleri yapılır. Daha sonraki kontrol muayenesi ise 1 ay sonra yapılır. Devamında ise kontrol için hastamızın her 6 ayda bir mutlaka muayeneye gelmesi gerekir. Bu rutin muayenelerde kan testlerinin yanında şah damarı ve diğer damarların tıkanıklık durumu kontrol edilir. İlaçların yan etkileri ve doz ayarlamaları yapılır.
Bypass Ameliyatı Sonrası Evde Bakım ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bypass ameliyatı sonrası evde bakım süreci, sağlıklı bir iyileşmenin yanında normal yaşama hızlı ve güvenli bir şekilde dönmek için çok önemlidir. Bu nedenle kalp ve damar cerrahımızın önerileri doğrultusunda bypass ameliyatı sonrası evde bakım sırasında dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yara bakımı ile ilgili gereken özen gösterilmeli, yara bölgesi temiz ve kuru tutulmalıdır. Doktorumuzun önerdiği şekilde pansuman yapılmalıdır. Eğer yara bölgesinde kızarıklık, şişlik veya akıntı gibi beklenmedik bir durum olursa hemen doktorumuza bilgi vermelisiniz.
- İlaçlarınızı düzenli olarak kullanın.
- Hapşırma ve öksürme gibi zorlayıcı eylemlerden kaçının.
- Kabızlığa karşı lifli gıdalar tüketin ve bol bol su için.
- Ağır kaldırmayın ve yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durun.
- İlk bir iki hafta sonrasında hafif yürüyüşlere başlayabilirsiniz.
- Zamanla kontrollü olarak egzersiz temponuzu artırın.
- Kesinlikle stresten uzak durun, dinlenin ve kaliteli uyku almaya dikkat edin.
- İhtiyaç halinde psikolojik destek için bir uzman ile görüşebilirsiniz.
- Doktorunuzun tavsiye ettiği beslenme programına uygun gıdalar tüketin.
- Doktorunuzun verdiği kontrol randevularına uyun. Her şey yolunda gitse dahi 6 ayda bir mutlaka kalp damar cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır.
Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme ve Yemek Listesi Nasıl Olmalı?
Bypass ameliyatı sonrası beslenme, hızlı bir iyileşme süreci için olmazsa olmazlardandır. Koroner kalp ameliyatı sonrası uygun bir yemek listesi ile dengeli beslenme diyeti uygulanabilir. Bypass ameliyatı sonrası beslenme ile ilgili şu hususlara dikkat edilmeli:
- Bol su ve sıvı gıdalar tüketilmeli.
- Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı.
- Kalp dostu besinler tercih edilmeli.
- Öğünler arası yakın fakat porsiyonlar küçük olmalı.
- Menüde mutlaka lifli yiyecekler ve sebze olmalı.
- Yeterli miktarda protein alınmalı. Kırmızı ete alternatif olarak tavuk ve balık tüketilmeli.
- Kızartma yerine haşlama ve buğulama yöntemleri tercih edilmeli.
- Alkol veya sigara kullanımına kesinlikle ara vermeli hatta bu alışkanlıklardan vazgeçilmeli.
Bypass Ameliyatı Sonrası Ölüm Riski Var mıdır?
Bypass ameliyatının her cerrahi operasyonda olduğu gibi bir takım riskleri bulunmaktadır. Bypass ameliyatı sonrası ölüm riskinin ne olduğu ise en çok merak edilen sorulardandır. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki günümüz teknolojik imkanları ile yapılan bypass ameliyatlarında ölüm riski % 1 civarındadır. Açık kalp ameliyatı ve bypass ameliyatı ölüm riski, hastanın yaşı ve sahip olduğu başka hastalıkların olma durumuna göre değişir. Koroner bypass ameliyatı olması gereken hastaların genel sağlık durumu ve ameliyat olmadığında yaşanacak problemler değerlendirilmektedir. Şurası açıktır ki bypass ameliyatı sonrası hastaların yaşam konforundaki iyileşme tatmin edici düzeyde gerçekleşmektedir.
Hastanın durumunun kalp damar cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmesi sonrası bypass ameliyatı sonrası ölüm riski konusunda bir öngörüde bulunmak mümkün olabilir. Bypass ameliyatı olması gereken hastalar Prof. Dr. Hüseyin Okutan’ın muayenesi sonrası ameliyat hakkında daha detaylı bilgiler alabilir. Randevu için bizimle iletişim kurabilirsiniz.