Lipödem, çoğunlukla bacaklarda, bazen de kollarda yağ birikimiyle kendini gösteren, kronik ve ilerleyici bir durumdur. Sadece kilo almakla açıklanamaz çünkü lipödem hastalarında yağ dokusu düzensiz dağılır ve genellikle ağrı, hassasiyet ve şişlik eşlik eder. Bu yüzden, lipödem diyeti, sadece kilo vermek değil, iltihabı azaltmak, ödemi önlemek ve lenf dolaşımını desteklemek amacıyla hazırlanmalıdır.
Ödem gibi şikayetlerin azaltılmasında etkili olabilmesi için, iyi bir lipödem diyeti listesi hazırlanmalı ve bu liste titizlikle uygulanmalıdır.

Lipödem diyeti listesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
Lipödem diyeti listesi hazırlarken hastanın genel sağlık durumuna uygun ve kas kütlesini korumaya yönelik bir çalışma yapılmalıdır. Günlük protein alımı Bu durumda diyet listesi, lipödem hastalarının kişisel ihtiyaçları gözetilerek hazırlanmalıdır. Lipödem diyeti listesi hazırlarken şu hususlara dikkat edilmelidir:
İnflamasyonu azaltan besinler tüketin
Lipödem hastaları, anti-inflamatuar özelliği ile bilinen besinlere öncelik vererek inflamasyonu azaltmaya katkı sağlayabilir. İnflamasyonu azaltmak için:
- Omega-3 bakımından zengin somon, ceviz, keten tohumugibi besinleri tercih edin.
- Şeker ve rafine karbonhidratları (beyaz ekmek, makarna) sınırlandırın.
- Zeytinyağı, avokado, badem gibi sağlıklı yağlartüketerek hücreleri güçlendirin.
Tuz tüketimini azaltın
Aşırı tuz tüketiminden kaçının. Fazla tuz tüketimi, genel sağlığı olumsuzz etkiler ve lipödem semptomlarını artırır.
- Fazla tuz, vücutta su tutulmasına neden olarak ödemi artırır.
- Tuz oranı yüksek olan hazır gıdalar, işlenmiş etler (salam, sucuk, sosis) ve konserve ürünlerden kaçının.
Bol su için ve bitki çaylarından destek alın
Düzenli ve bol su tüketimi, sadece lipödem hastaları değil herkes için büyük önem arz eder. Günlük su ihtiyacı tam olarak karşılanarak vücudun hidrasyonu sağlanmalıdır. Yeterli miktarda su içmek lenfatik fonksiyonu destekler ve su tutulmasını azaltır. Sıvı alımında bazı bitki çayları gibi sağlıklı içeceklerden faydalanabilirsiniz.
- Günde en az 2-3 litre suiçmek lenfatik dolaşımı hızlandırır.
- Maydanoz çayı, zencefil çayı gibi bitkisel içecekler ödem atımına destek olabilir.
Protein ve lif tüketimini artırın
Lipöden diyetlerinde protein, önemli bir yere sahiptir. Protein ağırlıklı beslenme hem uzun süre tok hissetmenize hem de kas oranını korumaya yardımcı olur. Lifli gıdalar, bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlar, kan şekerinin dengelenmesine ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
- Hindi, balık, yumurta, mercimek gibi protein kaynakları, kas kütlenizi koruyarak yağ oranını dengelemenize yardımcı olur.
- Lifli gıdalar (brokoli, ıspanak, kinoa, yulaf) sindirimi kolaylaştırır ve uzun süre tok tutar.
Örnek lipödem diyeti listesi
Lipödem diyeti listesi her hastaya özel olarak hazırlanır. Bu liste hazırlanırken ana öğün ve ara öğün sayısı ve miktarı uzman diyetisyenler tarafından belirlenir. Doğru bir diyet listesi ile şişkinlik ve yakınmaları azaltmak mümkündür. Örnek bir lipödem diyeti listesi şu şekilde olabilir:
Kahvaltı
- 2 haşlanmış yumurta veya 1 avokado ve lor peyniri
- 1 dilim tam tahıllı ekmek
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırılmış domates vesalatalık
- Şekersiz yeşil çay veya limonlu su
Ara öğün
- 10-15 adet çiğ badem veya birkaç ceviz
- 1 fincan maydanoz çayı
Öğle yemeği
- Izgara somon veya ızgara hindi
- Bol yeşillikli zeytinyağlı salata
- 3 yemek kaşığı kinoa veya bulgur
- 1 bardak kefir
Ara öğün
- 1 elma veya bir avuç yaban mersini
- 1 tatlı kaşığı keten tohumu ile yoğurt
Akşam yemeği
- Zeytinyağlı sebze yemeği (kabak, ıspanak, brokoli)
- 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran
- 1 dilim tam tahıllı ekmek
Gece atıştırmalığı (isteğe bağlı)
- 1 bardak bitki çayı
- 3-4 adet çiğ fındık
Lipödem diyetinin faydası nedir?
Lipödem diyetinin, genel sağlığı destekleme, inflamasyonu azaltma ve vücudu şişkinlikten arındırmaya yardımcı olma gibi faydaları vardır. Lipödem kaynaklı ağrılar ve iltihaplanmada azalma olur. Bu diyet sayesinde yaşam kaliteniz yükselir.
Lipödem diyet listesi ile düzenli yürüyüş, lenf masajları ve bol su tüketimiyle desteklendiğinde, lipödemin neden olduğu ödem ve rahatsızlık hissini büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Ancak her bireyin ihtiyacı farklı olduğundan, bir diyetisyene danışarak kişiye özel bir plan oluşturmak en doğrusu olacaktır.
Prof. Dr. Hüseyin Okutan Kliniği, ameliyatsız lipödem tedavisi uygulamaları kapsamında profesyonel diyetisyen hizmeti vermektedir. Ayrıca kliniğimizde düşük yoğunluklu ekstrakorporeal şok dalga terapisi (LiESWT) ve pnömatik kompresyon tedavisi ile lipödem şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Destek almak isteyen hastalarımız bizimle iletişim kurabilir.
Lipödem diyetinin faydası ne zaman görülür?
Lipödem diyeti ile yağ dokusunda azalma ve yakınmalarda hafifleme sağlanabilir. Diyet, lipödem evresi ve hastanın genel sağlık durumuna göre kişiye özel hazırlanır. Dolayısı ile lipödem diyetinden istenen faydanın elde edilme süresi hastaya göre değişiklik gösterir.
Hazırlanan lipödem diyet listesinin kararlılıkla tam olarak uygulanması halinde fayda görüleceği açıktır. Diyet bir mucize sunmaz ve hastalığın gerilemesi uzun zaman alabilir ama diyetin mutlak faydasından bahsetmek mümkündür. Sabırlı bir şekilde beslenme planına sadık kalmaya gayret gösterilmelidir. Talimatlara uyulduğu sürece vücudun verdiği olumlu tepkiler kontroller esnasında açıkça görülebilir.
Lipödem diyeti listesinde yasak olan yiyecekler nelerdir?
Lipödem diyet listesi kişiye göre birçok farklı besin ile oluşturulabilir. Ancak diyet programı yaparken lipödem hastaları için zararlı kabul edilen yiyeceklere dikkat edilmelidir. Lipödem hastaları için yasak yiyecekler şunlardır:
- Şeker oranı yüksek yiyecekler
- Tuz oranı yüksek yiyecekler
- Doymuş yağlar
- Trans yağlar
- İşlenmiş (paketli) gıdalar
- Kızartmalar
Sağlıklı ve hafif hissetmek için doğru beslenme adımlarını atmayı unutmayın!