BY-PASS CERRAHİSİNDE KULLANILAN YEDEK DAMARLAR NELERDİR? ANTALYA

PROF. DR. HÜSEYİN OKUTAN

By-pass Ameliyatında Kullanılan Yedek Damarlar

By-pass ameliyatında kullanılan yedek damarlar sıklıkla, göğüs kafesi içinde yer alan meme atardamarı, koldaki atardamar, mide atar damarı, karın duvarı atar damarı ve bacaklardaki toplardamarlardan oluşmaktadır. Bu yedek damarlara ayrıca greft de denmektedir. Kullanılan yedek damarların değeri bypass yapıldıktan sonra açık kalma yada tekrar tıkanma süresine göre belirlenmektedir. Buna göre sırasıyla en değerli damar göğüs kafesi içindeki meme atardamarı olup 10 yıllık açık kalma oranı % 95, koldan aldığımız atardamarın % 85 ve bacaklardaki toplardamarların %60 civarındadır. Kullanılacak damarlar hastanın yaşına, göğüs kafesinin sağlamlığına, şeker hastalığına, mesleğine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca yedek damar kullanılan hastaların, by pass ameliyatı sonrası evde bakım önerilerine uymaları önem arzetmektedir.

Bypass Ameliyatında Kullanılan Yedek Damarlar Nelerdir? insan vücudunda kaç tane yedek damar vardır? Antalya

Bypass ameliyatı (Koroner Bypass Ameliyatı) hakkında kalp cerrahisi bölümümüzde daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Antalya'da bypass ameliyatı için Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Hüseyin Okutan Kliniği ile iletişim kurabilirsiniz.

İnsan Vücudunda Kaç Tane Yedek Damar Vardır?

İnsan vücudunda 5 tane yedek damar vardır. Bu yedek damarlar bypass cerrahisinde en çok tercih edilenlerdir. Meme atardamarı, koldaki atardamar, mide atardamarı, karın duvarı atardamarı ve bacaklardaki atardamarlar bu beş yedek damarı oluşturur.

İnsan Vücudundaki Yedek Damarlar Nerede Kullanılır?

İnsan vücudundaki yedek damarlar, bypass ameliyatlarında, vücudun herhangi bir yerinde gerçekleşen damar tıkanıklıklarında veya travmaya bağlı kopmalarda onarım için kullanılır.

Bypass İçin Kullanılan Damarlar Hangileridir?

Bypass için kullanılan damarlar, meme atardamarı, koldaki atardamar, mide atardamarı, karın duvarı atardamarı ve bacaklardaki atardamarlardır. Kullanılacak yedek damarlarda elbette sağlıklı olma şartı aranır. Örneğin bacaktan alınan damarlarda varis hastalığının olmaması gerekir. Hasta için hangi damarın kullanılacağına uzman doktor muayenesi sonrası karar verilebilir. Sizin için hangi damarların koroner arter by pass ameliyatında kullanılacağını Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Hüseyin Okutan tarafından yapılacak muayene sonrası öğrenebilirsiniz.

Bacakta Bulunan Yedek Damar Alınırsa Ne Olur?

Bacakta bulunan yedek damar alınırsa bacaktaki kan dolaşımında aksamalar olur. Buna bağlı olarak da ödem oluşabilir. Ancak zamanla vücut kendiliğinden çıkarılan damarların yerine diğer toplar damarlar üzerinden kan dolaşımını tekrar düzene sokar. Bacaktaki yedek damar alınırsa hayati bir risk söz konusu olmaz denebilir.

Yapay Damar Nedir?

Yapay damar, yedek damar yani greft olarak kullanılmak üzere, antialerjik ve kanserojen olmayan özel materyallerden hazırlanan "boru" lardır. Bu borular yüksek biyouyumluluğa sahiptir. 1950’li yıllardan itibaren üzerine çalışmalar yapılan yapay damarlar 2015 yılında günümüzde kullanılan halini almıştır.

Yapay Damarlar Nerede Kullanılır?

Yapay damarlar, karın damarı ve bacak damar tıkanıklarında, diyaliz amaçlı damar yolu operasyonlarında ve aort damarı değişiminde kullanılır. Sentetik damarlar (yapay damar) koroner arter by pass ameliyatları için uygun olmadığından kullanılmazlar.