Koroner Kalp (Arter) Hastalığı (KKH) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Koroner Kalp Hastalığı (KKH) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Antalya

PROF. DR. HÜSEYİN OKUTAN

Koroner kalp hastalığı nedir?

Kalbi besleyen damarlarda aniden veya yavaş yavaş meydana gelen tıkanıklık sonucu, kalbe yeterince oksijen ve besin maddeleri ulaşamamasına Koroner Kalp Hastalığı (KKH) denir. Aort damarından ayrılarak kalbin yüzeyini sarar bu damarlara koroner arter denir. Bu nedenle koroner kalp hastalığı, Koroner Arter Hastalığı (KAH) olarak da bilinmektedir.

Koroner Kalp Hastalığı (KKH) Nedir? Koroner Arter Hastalığı (KAH), Belirtileri, Tedavisi, Antalya, Muratpaşa

Koroner arter hastalığı neden olur?

Koroner kalp hastalığı, koroner arterlerde gerçekleşen plak birikimi ve bu damarlarda zamanla gerçekleşen daralma nedeni ile olur. Esasen koroner arter hastalığının nedeni ateroskleroz hastalığıdır. Ateroskleroz yani damar sertliği, damarlardaki plak birikimi kaynaklıdır.

Zaman içerisinde koroner damarlarda yağ, kolesterol ve kalsiyum gibi maddeler birikir. Bu biriken maddeler damar duvarlarını kalınlaştırır ve daraltır. Bu durum kalbi besleyen arterlerin yeterli miktarda kan taşıyamamasına neden olur ve kalp sağlıklı bir şekilde beslenemez. Koroner arterlerde kan akışının yeterli düzeye olmaması kalbin çalışma düzenini aksatır ve koroner arter hastalığına sebebiyet verir. Koroner arterlerdeki kan akışını bozan nedenler arasında ise şunlar sayılabilir:

  • Tütün mamulleri
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Yüksek kan basıncı (Hipertansiyon)
  • Yüksek kolesterol (LDL)
  • Şeker hastalığı
  • Genetik faktörler
  • Obezite

Koroner kalp hastalığı belirtileri nelerdir?

Koroner arter hastalığının en sık görülen belirtileri arasında şunlar vardır:

  • Göğüs ağrısı: Göğüste huzursuz edici baskı hissi ve ağrı görülmesi yaygındır. Göğüsten kol ve sırta uzanan ağrılar şeklinde ortaya çıkabilir.
  • Çabuk yorulma ve dermansızlık hali: Kalp kası beslenemeyince vücuda yeterli miktarda kan pompalayamaz. Buna bağlı olarak organlara giden oksijen de azaldığı için çabuk yorulma ve sürekli bir yorgunluk hali meydana gelir.
  • Nefes darlığı: Herhangi bir fiziksel aktivite yapılmasa bile nefes darlığı görülebilir.
  • Baş dönmesi: Kalbin yetersiz kan pompalaması nedeni ile beyne giden oksijen miktarı düşer ve baş dönmesi ve bazen de bayılma gerçekleşir.
  • Ani terleme ve mide bulantısı: Özellikle göğüste hissedilen rahatsızlık anında ani terleme ve mide bulantısı durumu yaşanabilir.

Koroner kalp hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Antalya

Koroner kalp hastalığının başka bir deyişle koroner arter hastalığının tedavisi, hastalığın sebebine, derecesine ve hastanın genel sağlık durumuna göre belirlenir. Tedavide temel olarak tıbbi tedavi yani ilaçla tedavi tercih edilir. Bunun dışında balon stent uygulaması (Anjiyoplasti), anjiyografi ve koroner bypass ameliyatıdır.

Koroner kalp hastalığı tedavi yöntemleri

Koroner kalp hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemleri şu şekilde detaylandırabiliriz:

    İlaç tedavisi

    Koroner kalp hastalığında ilaç tedavisi, pıhtı atımını engellemek, ağrıyı hafifletmek, kolesterol seviyesini düşürmek ve tansiyon kontrolü için kullanılabilir.

    Anjiyografi

    Kan akışının bozulduğu daralan veya tıkanan koroner arterlerin açılması için yapılır.

    Balon stent uygulaması (Anjiyoplasti)

    Bu tedavi stent uygulamasının balon yardımı ile yapıldığı yöntemidir. Tıkanmış olan damara doğrudan stent takılamadığı durumlarda balon yardımı ile damar genişletilerek stent uygulanır. Bu sayede kan akışı sağlanmaya çalışılır.

    Koroner bypass ameliyatı

    Koroner bypass ameliyatı, kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklığın vücudumuzdaki bazı yedek damarların kullanılarak tedavi edilmesidir. Bu sayede kanın kalp kaslarına düzenli bir şekilde ulaşması sağlanır.

    Koroner bypass ameliyatı, halen en etkili koroner kalp hastalığı tedavi yöntemlerinden birisidir. Bu ameliyatlar günümüzde riski %1’e kadar düşürülen güvenli bir tedavi seçeneğidir. Koroner bypass ameliyatı olan hastalar 1 ay sonunda günlük hayatlarına normal bir şekilde devam edebilirler.

Koroner kalp hastalığı tedavisini ameliyatsız veya ameliyatlı yöntemler ile Antalya Muratpaşa’da hizmet veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan Kliniği’nde yaptırabilirsiniz. Detaylı bilgi ve randevu için lütfen bizimle iletişim kurun.