Varis hastalığı dünya çapında milyonlarca insanı ilgilendiren sık rastlanan bir durumdur. Ülkemizde de varis vakalarının görülme oranı oldukça yüksektir. Varisli damarlar ciddi anlamda estetik sorunlara neden olabilir ve hasta psikolojisini bozabilir. Bilim ve teknolojinin ilerlemesi ile varis tedavisinde de alternatifler artmaktadır. Bu tedavilerden birisi de köpük ile varis tedavisidir.
Varis köpük tedavisi Antalya’da varis sorunu yaşayan hastalarımız için Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan tarafından yapılmaktadır. Tedavinin detaylarını yazımızda bulabilir, randevu için kliniğimiz ile iletişim kurabilirsiniz.
Varis köpük tedavisi nedir?
Varis köpük tedavisi, nispeten dar olan varisli damarda ince yapılı özel iğneler vasıtası ile aterosklerol isimli ilacın köpürtülerek kullanılmasıdır. Bu tedavi ile varisli damarların kapatılması sağlanır.
Varisli damarların durumu
Varisli damar yapısı, damar içindeki kapakçıkların zayıfladığı veya hasar gördüğü durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu durumda kan birikmesi sebebi ile varis meydana gelir ve kıvrımlı bir görünüm oluşur. Bu damarlar şişkin görünür ve ağrılara neden olur. Vücudun her yerinde olabileceği gibi daha çok bacaklarda görülür.
Varis tedavilerinde ilk kullanılan tedaviler cerrahi işlem ile damarların çıkarılması ve lazer tedavileri olmaktaydı. Bu tedavilerde genel anestezi kullanılabildiği gibi iyileşme süreleri de uzun olabilirdi. Son yıllarda çokça kullanılan köpükle varis tedavisi bu alanda hastaların çok rahat ettikleri bir yöntemdir.
Varis için köpük tedavisi nasıl yapılır?
Köpükle varis tedavisinde, sklerozan grubu ilaçların bazı gazlarla karıştırılarak köpüklü bir form elde edilir. Bu elde edilen köpük doğrudan varisli damarlara özel iğneler ile enjekte edilerek varis köpük tedavisi yapılmış olur. Cerrahi olmayan bir yöntemdir. Varis için köpük tedavisi çok tercih edilen tedavilerdendir ve bir takım faydaları bulunur.
Köpükle varis tedavisinin faydaları
- Ultrason görünürlüğü: Köpüğün ultrason ortamında görüntülenmesi çok daha kolay olur ve böylece hassas varisli damarlara müdahale kolaylığı sağlanmış olur.
- Damara nüfuz etme: Köpük tedavisi ile damar içine enjekte edilen köpük damar iç duvarına tamamıyla temas eder ve hasarlı damarların tamamen kapanmasını sağlar.
- Kullanılan sklerozan içerik miktarı: Az miktarda kullanılan sklerozan, gaz karışımı ile zenginleştirilerek köpük elde edilir. Bu sayede oluşabilecek komplikasyon riski azaltılmış olur.
- Minumum ağrı: Varisli damarların köpükle tedavisi, diğer yöntemlere göre nispeten ağrısız bir yöntemdir. Hastalar bu tedavi esnasında ve sonrasında çok az ağrı hissederler.
- Kısa iyileşme süresi: Genellikle köpükle varis tedavisinde kısa bir süre sonra hastalar günlük aktivitelerine dönebilir. Hastane ortamında kalmayı ve rutin hayatınıza ara vermenizi gerektirmez.
Köpükle varis tedavisi kimler için uygundur?
Bütün varis hastalıkları aynı şekilde seyretmez ve alınan tedavi de kişiye göre değişebilir. Köpükle varis tedavisinin sizin için uygun olup olmadığına kalp damar cerrahi uzmanı tarafından karar verilmelidir. Uzman incelemesi sonrası varisli damar yapısı, boyutu ve genel sağlık durumunuz gibi faktörler incelendikten sonra bu tedaviye başlayabilirsiniz.
Varis hastalıklarının köpükle tedavisi minumum müdahale ile gerçekleşen bir tedavidir ve bir çok avantajı bulunur. Varisli damar rahatsızlığınız bulunuyorsa en iyi tedavi yöntemlerinden birisi olan köpükle varis tedavisini düşünebilirsiniz. Bunun için bir uzmandan yardım almayı ve tedavinin sizin için uygun olup olmadığını öğrenin. Ayrıca tedavinin hijyenik bir klinik ortamında uzman tarafından verildiğinden emin olun.
Varis köpük tedavisi fiyatları ne kadar? Antalya
Varis köpük tedavisi fiyatları, Antalya’da bu tedavinin alındığı kliniğin lokasyonuna, varisli damar yapısına ve seans sayısına göre değişebilir. Bunun için kalp damar uzmanı tarafından ön muayene olmanız gerekir. Antalya’da bulunan Prof. Dr. Hüseyin Okutan Kliniği ile iletişim kurarak köpükle varis tedavisi fiyatlarını ve konu ile ilgili daha detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz. Ayrıca kalp ve damar cerrahisi kliniğimizde skleroterapi ile varis tedavisi ve radyofrekans varis tedavisi de yapılmaktadır.
Köpük tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Varisli damarlara köpük tedavisi sonrası başarılı bir iyileşme sağlanabilmesi ve oluşabilecek komplikasyonları engellemek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara doktorunuzun size özel talimatları doğrultusunda uymalısınız. Hastalarımız için rehber niteliğindeki köpük tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Belirtileri izleyin: Köpük tedavisi sonrası işlem bölgesindeki belirtileri takip edin. Bir miktar şişme ve kızarıklık normaldir. Aşırı şişlik, kızarıklık veya olağan dışı bir durum söz konusu olduğunda hemen doktorunuza haber verin.
Varis çorabı kullanın: Kalp damar cerrahı, tedavi sonrasında varis çorabı giymenizi önerebilir. Varis çorabı, kan dolaşımını düzenlemeye, şişliği azaltmaya ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur. Varis çorabı tedaviden sonra genellikle iki hafta kadar süreyle giyilir. Damar yapınız ve aldığınız tedaviye göre ihtiyaç duyulan sıkıştırma seviyesi ve varis çorabının kullanım süresi için doktorunuzun tavsiyelerine göre hareket etmelisiniz.
Fiziksel aktivite yapın: Köpükle varis tedavisinden sonra hafif şekilde fiziksel aktivite teşvik edilir. Hafif yürüyüşler fiziksel aktivite için idealdir. Yürüyüş sayesinde kan dolaşımı düzenlenir ve kan pıhtılaşma riski azalır. Yorucu ve tedavi olan bölgeye zarar verebilecek aktivitelerden ise kaçınmak gerekir. Ağır egzersiz, damarlardaki kan basıncını çok yükselteceğinden zararlı olabilir.
Ağrı kesici kullanın: Köpük tedavisi sonrası hafif ağrı hissedilebilir. Doktorunuz tarafından reçete edilen ağrı kesicilerle bu durum kontrol altına alınabilir.
İstirahat edin: Dinlenme zamanlarında mümkün olduğunca bacaklarınızı yüksekte tutmaya çalışın. Bacaklarınızı kalp seviyesinin üzerinde tutmak hem şişliklerin azaltılmasına yardımcı olur hem de kan dolaşımınızı iyileştirir.
Güneşten kaçının: Tedavi edilen bölgenin doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmasından kaçının. Güneş ışınları cildin renginin koyulaşmasına neden olabilir.
Kontrol randevularına uyun: Doktorunuzun belirleyeceği kontrol randevularına katılmayı unutmayın. Bu sayede tedavinin başarısı ve iyileşme durumu kontrol edilmiş olur.
Sıcak su temasından kaçının: İşlem gören bölgede komplikasyona neden olabileceğinden sıcak su temasından kaçının. Banyo suyunun ılık olmasına dikkat edin. Tedaviden 24 saat sonra duş alabilirsiniz ancak işlem bölgesini ovmayın ve bu bölgenin duş sonrası kuru ve temiz tutulmasına dikkat edin.
Ayrıca evde varis tedavisi hakkında da bilgi edinmek isterseniz ilgili blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Varis köpük tedavisi kaç seans yapılır?
Varis köpük tedavisi 3 - 4 seans yapılır. Kliniğimizde sıklıkla varis köpük tedavisi 4 seans olarak yapılmaktadır. Varis köpük tedavisi seanslarını; diz altı ön, diz altı arka, diz üstü ön ve diz üstü arka kısım şeklinde 4 seans olarak planlıyoruz. Köpükle varis tedavisi yaparken feeding yani besleyici damarları venlight adı verilen özel bir cihazla görünür hale getiriyoruz. Daha sonra ise seans planlamasına göre derinden yüzeysel damarlara doğru köpükle varis tedavisini yapıyoruz.
Hastanın durumuna göre varisli damarlar az ise köpük tedavisinin 1 seansta tamamlandığı da oluyor. Kaç seansta köpükle tedavi ile varislerinizden kurtulabileceğinizi kalp damar cerrahınız ile görüşerek öğrenebilirsiniz.
Varis köpük tedavisi sonrası iyileşme sürecinde nelerle karşılaşacaksınız?
Köpükle varis tedavisi sonra iyileşme sürecinde nelerle karşılaşacağınızı bilmeniz çok büyük avantaj sağlar. Bu bilgiler sizi gereksiz endişelerden kurtarır ve tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasına katkı sağlar. Bu tedavi sürecinde karşılaşabileceğiniz durumlar şunlardır:
- Köpükle varis tedavisi, bilindiği üzere varisli damarların içerisine bir ilaç enjekte edilmesine dayanır. Dolayısı ile bu ilaca karşı vücudun bazı tepkiler göstermesi mümkündür ve bu tamamen normaldir. Seans sonrasında evinize gittiğinizde işlem yapılan yerde hafif kızarıklık, şişme ve kaşıntı gibi belirtiler gözlemleyebilirsiniz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız bir buz aküsünü havlu üzerinde işlem bölgesine tutabilirsiniz. Eğer doktorunuz reçete etmişse bu ilaçları kullanabilirsiniz.
- Yukarıda bir önceki başlıkta da bahsedildiği üzere bu tedavinin iyileşme sürecinde cerrahınızın önerdiği sürelerde, uygun ölçüdeki varis çorabı mutlaka giyilmelidir. Bu estetik sonuçları daha kolay elde etmenizi sağlar.
- İyileşme sürecindeki ilk birkaç gün içerisinde uygulama bölgesinde koyu renklenmeler oluşabilir. Bu durumda da panik yapmaya gerek yoktur. Kapatılan damarda kalan kanın neden olduğu bu renklenme sonraki seansta doktorunuzun müdahalesi ile temizlenecektir.
Varis köpük tedavisi sonrası iyileşme sürecinde karşılaşabileceğiniz bu gibi durumlarda hiç endişelenmenize gerek yoktur. Sakin kalıp durumdan doktorunuzu da haber ederek iyileşme sürecinde biraz sabır göstermelisiniz. Tam olarak sonuçların görülmesi için bazen 3 - 4 aylık bir süreye ihtiyaç duyulur. Bu nedenle kalp damar cerrahınızın kontrolünde iyileşme sürecinizin tamamlanmasını beklemelisiniz.
Köpük tedavisi sonrası şişme olduğunda ne yapmalı?
Köpük varis tedavisi sonrası sonrası şişme olduğunda şişme ile birlikte kızarıklık ve ağrı olup olmadığına bakılmalı. Kesinlikle hemen panik yapılmamalı. Öncelikle yukarıda da değindiğimiz gibi operasyon sonrası bir miktar şişme olmasının normal olduğu bilinmeli. Varis köpük tedavisi sonrası şişlik bir kaç gün içinde kendiliğinden geçecektir. Geçmez ve şişlikle birlikte başka rahatsızlıklar olursa hemen operasyonu yapan cerrahınıza bilgi vermelisiniz.
Köpük tedavisi sonrası hangi durumlarda doktora görünmelidir?
Köpükle varis tedavisi sonrası; ateşiniz 38 °C olursa, titreme ve terleme durumu yaşarsanız, işlem bölgesinde aşırı kızarıklık ve şişme varsa, aşırı ağrı yakınması veya başka olağan dışı bir belirti ortaya çıkarsa mutlaka doktorunuzdan yardım istemelisiniz.