Varis Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır? Belirtileri?
Varis Ameliyatı - Fiyatları? | Antalya

Prof. Dr. Hüseyin OKUTAN

Varis hastalığının Türkiye’de de 20-70 yaş arasında görülme oranı %50 civarındadır. Bu oran 70 yaş üzerinde %80’lere yükselmektedir. Hem ağrı yakınmalarına hem de estetik görünüşün bozulmasına neden olan varis, tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır.

Varis Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Antalya

Varis nedir?

Varis, kalbe kirli kanı getiren ven adı verilen damarların hastalığıdır. Kılcal damarların yüzeyelleşerek görünür hale gelmesi, orta büyüklükteki retiküler varisler ve kalem çapında daha büyük varisler şeklinde görülebilir.

Varis nasıl oluşur?

Bacaklardaki toplar damarların içindeki kapakçıklar kalbe dönen kanın yer çekiminden oluşan zorluğu yenmesine yardımcı olur. Bu kapaklardaki yetersizlik, damar duvarındaki doğuştan gelen zayıflıklar varis oluşunu kolaylaştırmaktadır. Varis oluşum nedenleri ve belirtileri ise birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkar. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için ilgili blog yazımızı okuyabilrisiniz.

Varis tedavisi nasıl yapılır? Çeşitleri nelerdir?

Varisli damarların tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi, hastalığın derecesine ve hastanın genel sağlık durumuna göre yapılır. Varis tedavisi, ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki yöntem kullanılarak yapılır. Ameliyatlı varis tedavisinde, damarlara cerrahi işlemler ile dışarı çıkarılarak müdahale edilir. Diğer varis tedavisi, cerrahi işlem kullanılmadan ameliyatsız bir şekilde damar dışarı çıkarılmadan yapılır.

Ameliyatlı varis tedavisi

Varis tedavileri genellikle ameliyatsız yöntemlerle yapılabilir. Açık cerrahi yöntemlerle varis tedavisi kronik venöz yetmezliği, morbid obezite, şeker hastalığı ve ağrı yakınmalarının çok olduğu durumlarda tercih edilebilir.

Ameliyatlı varis tedavisi çoğunlukla stripping uygulaması ile yapılır. Genel anestezi altında yapılan bir uygulamadır. Bu varis ameliyatında, kasıktan veya ayak bileğinden stripper teli ile varisli toplar damar içinde ilerlenir ve varisli damar dokusu bu tel vasıtası ile tamamen çekilip çıkarılır.

Varis ameliyatı sonrası, tedavinin başarısı açısından doktor tavsiyelerine uyulması çok önemlidir. Ameliyatlı veya ameliyatsız varis tedavilerinden sonra doktorunuz varis çorabı giymenizi de önerebilir. Bu durumda çorapların önerilen özellik ve sürelerde kullanılması büyük önem arz eder.

Ameliyatsız varis tedavisi

Damarların dışarı çıkarılmadan kapatılması esasına göre uygulanan ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri lokal anestezi ile yapılmaktadır.

  • Lazerle varis tedavisi (Lezer ablasyonu)

Lazerle tedaviler tıp alanında birçok tedavide kullanılmaktadır. Lazerle varis tedavisi de günümüzde çok kullanılan bir yöntemdir. Kapalı olan damar lazer yoluyla yakılarak kapatılır. Lazer uygulanan damar, içindeki hava alındığında büzülen bir poşet gibi büzülerek kapanır. Böylece kan dolaşımı sağlıklı toplar damarlardan sağlanmaya devam eder.

  • Köpükle varis tedavisi

Bazı varisli damarlar lazer varis tedavisine uygun olmayabilir. Bunun sebebi lazerle varis tedavisinin çok dar olan damarlarda yapılamamasıdır. Bu durumda özel iğneler kullanılarak köpükle varis tedavisi ile damarın içerisine enjekte edilen köpük vasıtasıyla damar kapatılır. Tedavide aterosklerol isimli ilaç özel yöntemlerle köpürtülerek kullanılır.

  • Skleroterapi

Skleroterapi ile varis tedavisinde, köpükle varis tedavisinde kullanılan aterosklerol isimli ilaç doğrudan damar içine enjekte edilir. Bu tedavi daha ince olan varisli kılcal damarlarda kullanılır.

  • Radyofrekans varis tedavisi (Radyofrekans ablasyonu)

Ameliyatsız varis tedavilerinden olan radyofrekans varis tedavisinde, radyofrekans cihazından sağlanan dalgaların varisli damara etki etmesi ile uygulanır. Kateter yardımı ile damar içine gönderilen tel vasıtasıyla radyo dalgaları damar duvarına verilir. Bu şekilde dengeli ısı oluşumu ile damarların büzülmesi sağlanır.

Varis şikayetlerine karşı evde varis tedavisi için birtakım öneriler olsa da bunlar belirli oranda rahatlama sağlayabilir. Varis hastalığına karşı kalıcı bir çözüm arıyorsanız ameliyatlı veya ameliyatsız varis tedavis seçeneklerini uzman bir Kalp Damar Cerrahı ile değerlendirmeniz yerinde olacaktır.

Varis Tedavisi Fiyatları Antalya

Varis tedavisi fiyatları ne kadar? Antalya

Varis tedavisi fiyatları Antalya’da tedavinin alındığı kliniğe, kalp ve damar cerrahi uzmanının deneyimine, hastanın varisli damarlarının durumuna, ameliyatlı veya ameliyatsız tedavi yöntemlerinin hangisinin kullanıldığına göre değişir.

Antalya’nın kalp damar cerrahi doktorlarından Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan Kliniğinde varis tedavisi olmayı düşünen hastalarımız fiyatlar ve daha detaylı bilgi için kliniğimiz ile iletişim kurabilirler.

SIK SORULAN SORULAR

Varis oluşumunda genetik yatkınlık önemlidir, ayakta uzun süre kalınması, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı, fazla kilolu olmak, gebelik varis oluşumunu kolaylaştırır.

Maalesef oluşan varisler hemen daima uygun tedaviler uygulanmadan düzelmez.

Konunun uzmanı bir hekimin hastanın yakınmalarını dinlemesi ile başlanmalıdır. Daha sonra muayene yapılır, ultrasonografi ve doppler ile derin, yüzeyel ve köprü damarları değerlendirilir. Hastalığın tanısı ve derecesi tespit edilir.

Görsel yani estetik yakınmaların yanında, ağrı, kramp, dolgunluk hissi, kaşıntı, ödem başlıca şikayetler arasındadır.

Uzun süre ayakta kalmamak, hareketli bir yaşam, uygun zamanda bacakları yukarıda tutmak, varis çorabı kullanmak yakınmaları azaltabilir.

Hastalığın tedavisi derin damarlardan yüzeyel damarlara doğru yapılır. Sorunlu en derindeki damara ilk müdahile yapılır. Açık ameliyat artık çok nadiren uygulanmaktadır. Kaçak olan damar 5.5mm çaptan büyük ve geriye goğru 2sn üzerinde kaçak varsa damar içi lazer, radyofrekans yada tutkal kullanılır. Yine derin ve yüzeyel damarlar arasında köprü damarlarında kaçak varsa bunlara müdahile edilir. Daha sonra deri altındaki damarlara çeşitli yöntemler kullanarak müdahile edilir.

Varis ilaçları hastanın ağrı, dolgunluk, şişme, ödem gibi yakınmalarını azaltmak için kullanılır. Venöz tonusun korunması ve hastanın varis tedavisini tamamlamak için önemlidir.

Varis çorapları günümüzde yüksek teknoloji kullanılarak üretilir ve varis tedavisinde önemli rol oynar. Çeşitli basınçta hastanın bacaklarına tam ölçülü olarak ve hekimin uygun gördüğü modelde kullanılmalıdır. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ya da durdurabilir. Ayrıca cerrahi, Damar içi lazer ve köpük tedavisi sonrası rutin kullanılmalıdır.

Mevcut varislerin küçük cilt kesileri ile vücuttan çıkartılıp uzaklaştırılmasıdır. Artık bu yöntem çok nadir kullanılmaktadır. Cilt kesisi ve dikiş atılmadan varisler tedavi edilmeye çalışılmaktadır.

Cilt kesisi uygulanmadan ultrasonografi kullanılarak, bir iğne yardımı ile varisli damarın içerisine girilerek bir katater yerleştirilir. Bu lazer, radyofrekans veya tutkal katateri olabilir. Varisli damar vücuttan uzaklaştırılmadan kapatılarak tedavi edilir. Kesi ve dikiş yoktur.

Nispeten küçük ve ameliyat ile çıkartılamayacak veya damar içi lazer, radyofrekans, tutkal tedavisi için uygun olmayan damarların içine bir iğne ile girilerek tıkayıcı ilaçların sıkılması ve bu damarların görünmez hale getirilmesi için yapılan bir tedavidir.

Yukarıdaki aşamaları tamamlanmış varis hastalarında ya da sadece ciltte küçük, ince, örümcek ağı şeklinde varisleri bulunan hastalarda uygulanır. Görüntünün ortadan kaldırılması için uygulanan estetik girişimlerdir.

Varis bölgesinde sülük uygulanması kesinlikle sakıncalıdır. Tehlikeli kanamalara, enfeksiyona yaralara neden olabilir

Gebelikte hormonal değişiklikler, kilo artışı, kan miktarının artması, damar içi basıncın yükselmesi ve karın içi basıncın artması varis oluşumunu kolaylaştırır. Çok ayakta kalmamak, kilo artışına dikkat edilmesi, sık bacak elevasyonu ve varis çorabı kullanımı varis oluşumunu azaltır.