Varis Ameliyatı Sonrası Denize Girilir mi? Varis Çorabı ile Denize Girilir mi?

Prof. Dr. Hüseyin OKUTAN

Varis ameliyatı, cilt altında kıvrımlı, renkli ve şişlik şeklinde ortaya çıkan varisli damarların tedavisi için tercih edilir. Varisli damarların tedavisi ister açık cerrahi isterse kapalı tekniklerle yapılsın varis ameliyatı sonrası bakım uygun şekilde yapılmalıdır. Uygun teknikler ve gerekli bakım yapıldıktan sonra varis ameliyatı sonrası denize girilebilir.

Varis Ameliyatı Sonrası Denize Girilir mi? Varis Çorabıyla Denize Girilir mi?

Varis Ameliyatı

Varis ameliyatı, açık cerrahinin yanında ameliyatsız tedavi olarak bilinen skleroterapi, lazer, köpük ve radyofrekans yöntemleri ile yapılır. Varis nedenleri farklı olduğu gibi her kullanılan yöntem de çeşitli yönlerden birbirinden ayrılır ve iyileşme sürelerinde farklılıklar bulunur. Uygulanan yönteme göre Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin OKUTAN tarafından size özel verilecek önerilere uygun hareket etmenizde fayda vardır.

Varis Ameliyatı Sonrası Denize Girilir mi?

Varis ameliyatından sonra denize denize girilebilir. Ancak denize ne zaman girilebileceği, uygulanan yönteme ve doktorunuzun tavsiyelerine göre belirlenmelidir.

Varis ameliyatından sonra denize girilir mi? Sorusunun cevabı, yapılan cerrahi işleme göre verilir ve farklı süre kısıtlamaları söz konusudur. İşte bu soruya verilen evet cevabının detayları:

    Açık Varis Ameliyatı Sonrası Denize Girme

    Açık cerrahi ameliyat yöntemi ile varisli damarlar çıkarıldı ise 1 ila 2 hafta denize girilmez. Operasyon bölgesindeki kabukların düşmesi için bu süre beklenmeli ve daha sonra denize girilmelidir.

    Köpükle Varis Tedavisi Sonrası Denize Girme

    Hastamıza köpükle varis tedavisi uygulandı ise 1 gün sonra denize girmesinde bir sakınca yoktur. Ancak köpükle varis tedavisi sonrası hastalarımıza en az 4 hafta boyunca güneşlenmeleri önerilmez.

    Skleroterapi ile Varis Tedavisi Sonrası Denize Girme

    Köpükle tedavisinde olduğu gibi skleroterapi ile varis tedavisinden 1 gün sonra denize girmesinde bir sakınca yoktur. Yine 4 hafta boyunca skleroterpi uygulanan bölgelerin güneşten korunması gerekir.

    Lazerle Varis Tedavisi Sonrası Denize Girme

    Eğer damar içi lazerle varis tedavisi uygulanmışsa bu kapalı bir yöntem olduğu için hastamız 1 - 2 gün sonra denize veya havuza rahatlıkla girebilir. Çünkü bu yöntemde herhangi bir kesi veya dikiş olmadığından hiçbir surun ortaya çıkmaz. Cilde lazer uygulanmışsa 3 - 4 gün kadar kabukların düşmesi beklenmeli daha sonra denize girilmelidir. Ancak her iki durumda hastalarımızın denize girmelerinde bir sakınca olmasa da 4 hafta boyunca güneşten korunmaları gerekmektedir.

    Radyofrekans İle Varis Tedavisi Sonrası Denize Girme

    Radyofrekans ile varis tedavisinden sonra 3 - 4 gün kabukların düşmesi beklenmeli daha sonra denize ve havuza girilebilir. Yine aynı şekilde 4 hafta güneşlenme önerilmez.

Varis Ameliyatlarından Sonra Denize Girme ve Güneşlenme

Varis ameliyatlarından sonra denize girme ve güneşlenme ile ilgili cerrahınızın tavsiyelerine uyun. Denize girmeden önce operasyon bölgesinde açık yara kalmadığından emin olun. Denize veya havuza girdikten sonra iyice kurulanın. Denize girilebilir demek rahatlıkla da güneşlenilebilir demek değildir. Güneş ışınları cildinizde kahverengi lekelere neden olabilir. Bu nedenle yukarıdaki önerileri dikkate alarak hareket etmelisiniz. Nihai karar ise ameliyatı yapan cerrahınızla görüştükten sonra verilmelidir. Eğer doktorunuz tarafından önerilmişse güneş koruyucu kremler de kullanabilirsiniz.

    Varis Ameliyatı Sonrası Denize Girmeden Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Varis ameliyatı sonrası denize girmeden önce iyileşme sürecinde bazı hususlara dikkat edilmelidir. Unutulmalıdır ki sağlıklı bir iyileşme sonrasında deniz veya havuza girilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Ameliyat sonrası denize girmeden önce şu hususlara dikkat etmelisiniz:

    • İyi bir dinlenme süresine ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Ağır egzersizden ilk etapta uzak durun.
    • Ameliyat sonrasında şişliği azaltmak ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için bacaklarınızı bir yastık yardımı ile yüksekte tutabilirsiniz.
    • Cerrahınız uygun görmüşse önerdiği şekilde varis çorabı giyebilirsiniz.
    • Denize girmeden önce mutlaka ameliyat yerinde açık yara kalmadığından emin olmalısınız.

Varis Çorabıyla Denize Girilir mi?

Varis çorabı ile denize girmek, deniz suyundaki tuz ve çeşitli kimyasallar nedeni ile çorabın zarar görmesine neden olabilir. Deniz suyuna maruz kalan varis çorabının hem temizlenmesi zorlaşır hem de tedavi edici özelliği azalır. Bu nedenle deniz veya havuzdan çıkınca bacaklar durulanıp iyice kurulandıktan sonra tekrar varis çorabının giyilmesi daha uygundur.

Deniz Suyu ve Yüzmenin Varise Faydası Var mı?

Deniz suyunun içeriği birçok hastalık ve özellikle cilt hastalıkları için faydalı olsa da varisli damarlar üzerinde böyle bir etkisi yoktur. Ancak ister deniz isterse havuz olsun yüzmenin varise faydası az da olsa vardır. Yüzme, öncelikle baldır kaslarını çalıştırır ve vücudun yer çekimine karşı kazandığı avantaj sayesinde bacaklardaki kan dolaşımına faydalıdır. Suyun az da olsa bacaklara yaptığı basınç hafifi derecede varis çorabı etkisi yapabilir. Bu sayede varisten kaynaklı yakınmaların kısmen hafiflediği söylenebilir.

Varis tedavisi ve kalp cerrahisi hakkında daha detaylı bilgi almak ve randevu için Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin OKUTAN Kliniği ile iletişim kurabilirsiniz.